SME
reklama

Ako voliť v prezidentských voľbách 2024?

Druhé kolo prezidentských volieb sa koná 6. apríla, volebné miestnosti budú v sobotu otvorené od 7:00 hod. do 22:00 hod. Do boja o prezidentský palác sa dostali Ivan Korčok a Peter Pellegrini. 

​​​​​​Právo voliť prezidenta má občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň konania volieb dovŕšil 18 rokov. V porovnaní s komunálnymi a župnými voľbami môže volič odovzdať svoj hlas aj inde ako v mieste svojho trvalého bydliska. Podmienkou je získanie hlasovacieho preukazu, ktorý vydáva obec.

Ako voliť?

Po príchode do volebnej miestnosti musí volič preukázať volebnej komisii svoju totožnosť. Na to slúži občiansky preukaz. Ak volí v inom volebnom okrsku ako v tom, v ktorom bol pôvodne zapísaný, musí predložiť aj hlasovací preukaz. Pokiaľ si volič práve vybavuje nový občiansky preukaz, môže sa preukázať potvrdením o jeho vybavovaní.

Okrsková volebná komisia zakrúžkuje poradové číslo voliča v zozname voličov a vydá voličovi hlasovací lístok a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce. Prevzatie hlasovacieho lístka a obálky potvrdí volič v zozname voličov vlastnoručným podpisom.

Pre vyplnenie hlasovacieho lístka je potrebné odobrať sa do osobitného priestoru na hlasovanie, ktoré určí volebná komisia. Na hlasovacom lístku volič zakrúžkuje poradové číslo len jedného kandidáta. Prezidentskí kandidáti sú uvedení v abecednom poradí . Ak volič zakrúžkuje viac poradových čísiel kandidátov, je takýto hlasovací lístok neplatný.

Upravený hlasovací lístok vloží volič do obálky a následne do volebnej schránky.

Pomoc s hlasovaním

Ak volič nevie sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie, musí to oznámiť volebnej komisii. V takom prípade má právo vziať so sebou do priestoru vyhradeného na hlasovanie inú osobu, aby podľa jeho pokynov upravila hlasovacie lístky a vložila ich do obálky.

Takúto asistenciu ale nesmú poskytovať členovia volebnej komisie. Zároveň takto hlasujúcich ľudí musia poučiť o spôsobe hlasovania, ako aj o skutkovej podstate trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb. Takýto trestný čin spácha človek, ktorý násilím, hrozbou násilia alebo ľsťou bráni hlasovať, prípadne hlasovať druhého núti.

O pomoc môže inú osobu požiadať aj volič, ktorý pre zdravotné postihnutie nemôže sám vložiť obálku do volebnej urny. Nesmie to však byť člen volebnej komisie.

Ak nepoužité alebo zle vyplnené lístky človek vynesie z volebnej miestnosti von, hrozí mu pokuta 33 eur.

Vybavenie hlasovacieho preukazu pre voľbu mimo miesto trvalého bydliska

Ak volič vopred vie, že v deň konania prezidentských volieb sa nebude nachádzať v mieste trvalého bydliska, môže požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu. Obec mu ho vydá a vyškrtne ho zoznamu voličov v príslušnom volebnom okrsku. S hlasovacím preukazom môže odvoliť kdekoľvek na Slovensku. Voličské preukazy sa vydávajú zvlášť pre prvé a druhé kolo voľby.

Kedy a ako žiadať

Voliči, ktorí budú počas druhého kola prezidentských volieb mimo svojho bydliska, môžu osobne požiadať o vybavenie hlasovacieho preukazu do 5. apríla.

Volebná miestnosť

Pri vchode do volebnej miestnosti má byť umiestnený nápis „volebná miestnosť“ a číslo volebného okrsku. Vo vnútri je umiestnená štátna vlajka Slovenskej republiky a štátny znak Slovenskej republiky. V miestnosti alebo pred vchodom musia byť vystavené hlasovacie lístky s označením „vzor“ a vysvetlením pre voličov, ako sa má hlasovať.

Vo volebnej miestnosti musia byť celkovo tri volebné schránky, ľudovo urny. Jedna slúži na odovzdávanie obálok s vyplnenými hlasovacími lístkami, ďalšia je na odloženie nepoužitých alebo nesprávne vyplnených lístkov a jedna schránka je prenosná.

Všetky tri musia byť riadne zapečatené, na starosti to má predseda volebnej komisie. Pred začatím hlasovania sa predseda komisie taktiež musí presvedčiť, či sú schránky prázdne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dohľad nad schránkami

Členovia komisie musia mať po celý čas schránku na vyplnené hlasovacie lístky na očiach. Pečať na urne je možné poškodiť až po skončení hlasovania a taktiež potom, ako sa odložia a zapečatia zostávajúce prázdne volebné lístky.

Ak je hlasovanie z nejakého dôvodu prerušené, okrsková volebná komisia musí zapečatiť nepoužité hlasovacie lístky a taktiež otvory na vkladanie hlasovacích lístkov na volebnej aj prenosnej volebnej schránke.

Selfie s urnou

Slovenský zákon vyslovene nezakazuje fotiť sa pri urne a zverejniť fotku na sociálnej sieti, hovorí len o tom, že okrsková volebná komisia má dohliadať na poriadok vo volebnej miestnosti.

Vo všeobecnosti platí, že správanie vo volebnej miestnosti nesmie narušiť pokojný a dôstojný priebeh hlasovania. V praxi teda fotografovanie alebo selfie môže zakázať predseda okrskovej volebnej komisie alebo jeho zástupca.

Zisťovanie výsledkov

Na priebeh prezidentských volieb dohliadajú tri úrovne volebných komisií. Najbližšie k voličom je okrsková volebná komisia. Tá zabezpečuje správny priebeh hlasovania, v prípade potreby dopisuje voličov v deň konania volieb do zoznamu a najmä sčítava hlasy a vyhotovuje zápisnicu o priebehu a výsledku hlasovania vo volebnom okrsku. Tú potom doručí okresnej volebnej komisii.

Táto komisia zisťuje výsledky volieb na podklade zápisníc a elektronicky ich hneď zašle štátnej komisii, ktorá zápisnicu s finálnymi výsledkami všetkých volebných okrskov odovzdá Národnej rade.

Tvorba komisií

Do okresnej aj okrskovej volebnej komisie môže jedného člena a jedného náhradníka nominovať politická strana alebo koalícia, ktorá je zastúpená v Národnej rade, a petičný výbor. Každá komisia musí mať spolu päť členov.

 

reklama

Najčítanejšie na SME

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  2. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  3. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  4. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  8. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 832
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 249
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 568
  4. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 122
  5. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 032
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 856
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 360
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 251
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako volili kraje? (voľby 2024)
Pellegrini získal značnú podporu aj v mestách. Jakub Goda
Peter Pellegrini po víťazstve v parlamentných voľbách.
Ak by sa potvrdilo porušenie pravidiel, Pellegrinimu hrozí pokuta pol milióna eur.
Vystúpil aj budúci prezident Peter Pellegrini a zastal sa svojich voličov.
Nomináciu na nového šéfa parlamentu hľadá koalícia po tom, ako sa Pellegrini stal prezidentom. TASR
Úzkosť nemá politické preferencie. Tím Ligy za duševné zdravie
Audio
Súkromným lietadlom Pellegrini cestoval pravdepodobne aj do Verony. a 2 ďalší
Hrdý čávo ťa má v paži. Teda pokiaľ náhodu nemáš peniaze.
Audio
Pravidlá na kampane nefungujú a dajú sa obchádzať. a 2 ďalší
Ako prežívajú voľby ľudia v regiónoch? a 3 ďalší
Nový prezident Slovenska Peter Pellegrini.
Jeho kampaň označila Transparency za najmenej transparentnú. SITA
Publicista Matúš Ritomský.
Pokoj podľa nich zavládne, až keď sa celá krajina skloní pred mocou Roberta Fica.
SkryťZatvoriť reklamu